Greenspot Groenspecialisten

Tuinplezier op maat

Ontdek de mogelijkheden: groen dak

Groene daken dragen bij aan een prettige leefomgeving

Groene daken zijn nuttig en een lust voor het oog. Door de beplanting werken ze verkoelend in de zomer, bufferen ze hemelwater en zorgen ze voor meer biodiversiteit. Met een groen dak op je schuur of aanbouw maak je je tuin groter en kun je genieten van meer flora en fauna! Greenspot is actief bij het Centrum voor Duurzaamheid in de regio Haarlemmermeer en adviseert je deskundig over gevelgroen en dakbeplanting.

Greenspot hovenier groen dak sedum

Onze hoveniers zijn experts in het aanleggen van groene daken. Ook van jouw groene dak!

We houden rekening met:

Veel gestelde vragen

Een groen dak is een vegetatiedak. De beplanting bestaat meestal uit Sedum, vetplanten die water opslaan in hun blaadjes maar ook goed tegen de droogte kunnen en zelfs zonuren nodig hebben. De Sedum of vetkruid-familie kent veel soorten, met verschillende kleuren en bloeitijdstippen. Een combinatie van deze soorten maakt van je groene dak een kleine oase, die aantrekkelijk is voor vogels en insecten. Aanvullen met een vegetatie van grassen en kruiden is mogelijk.

Groene daken verbeteren het leefklimaat en leveren veel voordelen op.
Dakgroen:

  • zorgt voor afkoeling
  • gaat hittestress tegen: door een lagere temperatuur bespaar je op energieverbruik en is het rendement van zonnepanelen hoger
  • vermindert de uitstoot van CO2 (kooldioxide is medeverantwoordelijk voor het broeikaseffect)
  • verwijdert fijnstof
  • buffert regenwater
  • verlengt de levensduur van dakbedekking
  • heeft isolerende eigenschappen
  • verhoogt biodiversiteit
  • is stressverlagend want mooi om naar te kijken
  • vermeerdert de waarde van de woning

Een Sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk dat de jonge planten na het aanplanten gaan wortelen, daarom geef je ze een aantal weken water. Na het wortelen houdt Sedum zelf water vast.

De kosten voor het ontwerpen en aanleggen van een groen dak of daktuin, zijn afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden. Vaak is veel meer mogelijk dan je denkt. Graag denken we met je mee en stellen vrijblijvend een offerte op.

De meeste gemeenten hebben een subsidieregeling om duurzaamheid te stimuleren. Check de groene subsidiemogelijkheden in jouw gemeente voor het aanvragen van subsidie voor het aanleggen van  een groen dak en hemelwaterbuffers, maar ook voor het afkoppelen van de regenpijp en de aanschaf van een regenton en het vervangen van tegels door beplanting. Kijk bijvoorbeeld eens bij Milieu Centraal of het Waterschap Amstel Gooi en Vecht voor meer informatie.

Nee, in een daktuin groeit een variatie aan beplanting. Je kunt een daktuin aanleggen zoals een tuin op de grond, met bestrating en een zitje. Ook struiken en bomen kunnen worden geplant. Daar is meer grond voor nodig, daarom weegt een daktuin zwaarder dan een vegetatiedak. De onderliggende constructie, zoals een betonnen schuurdak of een stevige aanbouw, moet op dat gewicht zijn berekend. De biodiversiteit in een daktuin is groter dan bij een groen dak. Daarnaast kan een daktuin meer water bufferen.

Ja! Kies voor een groene gevel. Greenspot plaatst een geleidesysteem met bevloeiingsinstallatie tegen de bakstenen of betonnen gevel en plant klimplanten in de volle grond, die geschikt zijn om omhoog te groeien. Groene gevels filteren fijnstof en bieden schaduw en verkoeling door verdamping. Zo dragen ze bij aan minder opwarming.

Onze betrokkenheid bij de natuur zetten we graag én met groot enthousiasme in bij het ontwerpen, renoveren, aanleggen en onderhouden van jouw unieke levende tuin in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bennebroek, Diemen, Haarlem, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, Lisse, Nieuw-Vennep, Uithoorn, Vijfhuizen en Zwanenburg.

Inbegrepen

Vragen? We adviseren je graag!

De groene belofte van Greenspot

Wij vervullen je tuindromen en realiseren de tuin waarin jij je thuis voelt